Vanochtend een stevige wandeling in Hara met een ondernemer die vastloopt in de cirkels van zijn eigen denkframe met veel stress en uiteindelijk conflict met zijn compagnon en relatie tot gevolg. Hara:
In de Westerse samenleving ligt de nadruk op denken, ratio. Hierdoor stroomt alle aandacht naar het hoofd, de hersenen. Dit leidt tot een onevenwichtige verdeling van energie. Als we denken, zijn we immers niet meer in het lichaam. Als dit onevenwicht lang duurt, zullen we spanning of stress ervaren. Het lukt echter niet om deze spanning weg te denken, want dit vraagt meer denken en dus meer spanning. De hara, een energetisch en concreet punt in het lichaam, biedt hiervoor een uitweg. Je brengt je aandacht naar je hara en neutraliseert hierdoor emoties, gedachten. Dit wordt ook wel ‘geen geest’ genoemd.

In de Oosterse vechtkunst en alle vormen van Yoga (alle leven is yoga) wordt de hara gebruikt om te aarden. Door de aandacht in de hara te brengen, verplaats je het zwaartepunt van het lichaam van je hoofd naar je hara (“energy follows thought”). In je hara bevindt zich dus de energiecentrale van je lichaam en van alle functies. Bovendien is het ook het centrum van je fysieke lichaam; het dragende midden: Waar boven- en onderlichaam samenkomen. Waar perfecte balans is. De hara gebruiken als verblijfplaats voor de geest, de gedachten, maakt je zo stabiel als een berg. Vandaag kan hij weer lachen, meer adem halen. Nu elke week een stapje verdiepen.